Wg wyników badań opinii publicznej GfK1 Polacy w kuchni spędzają 6,1 godziny tygodniowo. Jednak czas ten zależy od płci: kobiety przebywają w kuchni 7,6 godzin, mężczyźni tylko 4,5. Choć od lat 50. XX wieku ilość czasu spędzanego na gotowaniu zmniejszyła się o połowę, to przede wszystkim kobiety są związane z kuchnią, bo to im od wieków przypisano troskę o przestrzeń prywatną i rolę strażniczki domowego ogniska.
Jedzenie i jego rola kulturowa czy społeczna w kontekście współczesnych problemów dotykających rozwijające się społeczeństwa jak: nadprodukcja żywności i głód, fast food i obsesja zdrowego jedzenia, programy kulinarne oraz celebracja posiłków, chorobliwe zaburzenia odżywiania to tematy najczęściej podejmowane przez artystów w tym obszarze sztuki.
Wykorzystując niezwykłe formy, kolory, fakturę i specyfikę żywności do komponowania rzeźb, obiektów czy instalacji artystycznych twórcy przekraczają często granice „dobrego smaku”, użytkują kuchnię jako kreatywną przestrzeń dla swoich działań oraz posługują się przekazem medialnym, korzystając z mody na obecność w nich tematyki kulinarnej.
Taka jest też wystawa, w której artClinique, jako jedno z 6 miejsc na mapie Krakowa, bierze aktywny udział.
Gastronomki, bo o niej mowa, to wystawa organizowana z okazji Międzynarodowego Dnia Kobiet. Jest kontynuacją zrealizowanej w 2015 roku wystawy zatytułowanej KRZĄTACZKI.
Oprócz głównej wystawy w Galerii Domu Norymberskiego prace prezentowane są w miejscach “nieoczywistych dla sztuki”. Jednym z takich miejsc jest właśnie nasza Klinika gdzie można oglądać wystawę fotografii Katheriny Geißner – niemieckiej artystki.
Wystawa potrwa do końca miesiąca.
Data dodania: 14.03.2017